Tüm au pairlerin uyması gereken kimisi oldukça gerekli, kimisi de oldukça anlamsız birkaç kuralı sizler için bir başlık altında topladım. Kurallar, şirketlere ve yıllara göre değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki açıklamalar au pair kurallarına ve au pair tecrübelerine göre yazılmıştır. Her au pair kendinden sorumludur ve şirket kurallarına uymakla yükümlüdür.
Dövme ve piercing yasağı: Evet, yanlış okumuyorsunuz. Au pair olduğunuz süre boyunca dövme ve piercing yaptırmanız kesinlikle yasaktır. Tabi ki siz Amerika’ya gelmeden önce vücudunuzda herhangi bir dövme ya da piercing olup olmadığı kontrol edilmiyor. Genellikle Hint host aileler dövme, piercing, saç boyama ve makyaja karşı oluyorlar. Bunu Amerika’ya gelmeden önce host aileniz ile konuşmanız gerekmektedir. Bunun yanında host annesi ile dövme yaptırmaya giden au pairler de yok değil.
Ek iş yapmak: Au pairler J-1 vizesine sahiptir ve bu vize ile ancak au pair olarak çalışabilirler. İkinci bir iş yapmak yasa dışıdır. Fakat host aileniz ikinci bir işi yapmanıza müsaade ediyorsa; örneğin, başka bir ailenin çocuğuna bakıcılık etmek (babysitting), bunu yapmak size kalmıştır; fakat yine de yasa dışıdır. Bunun için host ailenize gerçekten güveniyor olmanız lazım ki sizinle yaşadıkları bir problemde sizi şikayet etmesinler. Unutmayın ki, Amerika’da çoğunluk yasa dışı olarak çalışıyor ve alan memnun-satan memnun durumu var.
İş saatinin aşılması: Au pairler günde 10 saatten, haftada 45 saatten fazla çalışamazlar; fakat host aileniz sizden daha fazla çalışmanızı ve bunun karşılığında ekstra ödemeyi teklif ediyor ve siz de razıysanız bunu yapmak sizin tercihinize kalmıştır. Bunun da yine yasa dışı olduğunu unutmayınız! Burada önemli olan nokta kendinizi yıpratmamaktır. Çok yoruluyorsanız hayır diyebilmelisiniz. Çocuk bakmak uzaktan kolay gibi görünse de uzun vadede çok yorucu bir iştir.
Türkiye’ye gitme yasağı: Bir şirket nasıl olur da size, kendi ülkenize gitme yasağı koyabilir? Evet, bazı şirketler 2020 senesi itibariyle bu yasağı koydular; fakat, vizeniz olduğu sürece, iki haftalık tatil sürenizde ülkenize gidip gelebilirsiniz. Bu durumun Amerika ile bir ilgisi yok. Bu karar şirketlerin, ülkelerine gidip de homesick olup geri gelmekten vazgeçen au pairlerden dolayı aldıkları bir karardır. İşlevsel bir karar olmadığı kesin ama yine de au pairleri strese sokmaya yetiyor. Eğer host aileniz ülkenize gidip gelmenizde sorun yapmıyorsa şirketinize haber vermeden keyifle tatilinizi yapıp gelebilirsiniz. İkinci senenizde ise (extension) vizenizi Amerika içerisinde uzatırsanız, bir sene boyunca Amerika dışına çıkamazsınız. Meksika, Kanada ve Amerika’ya bağlı olan adalara giriş-çıkış yapılabilir; ancak, bu durum kapıdaki polisin bilgi derecesine bırakılmıştır. Eğer ikinci senenizde Amerika dışına çıkmak istiyorsanız, ilk senenizde Türkiye’ye gidip ikinci yıl vizesine başvuru yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şu; tekrardan vizeye başvuruyorsunuz ve red alma olasılığınız (çoğunlukla siyasi ilişkiler iyi gitmediğinde) var. Ayrıca Türkiye’ye gittiyseniz, birinci yıl vizenizin bitmesine en geç bir ay kala Amerika’ya giriş yapmanızda fayda olacaktır.
Arkadaş ve akraba ziyareti yasağı: Bu yasak da yine şirketin belirlediği bir yasak olmakla beraber host aileniz ve sizin aranızdaki anlaşmaya kalmıştır. Eğer host aileniz size, arkadaşların ve ailen seni ziyaret edebilir, evimizde misafir olabilir diyor ise bunu gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz. Önemli olan nokta, host ailenizi rahatsız edecek herhangi bir davranışta bulunulmamasıdır. Bu kural, host ailenin haklarını korumak ve sizin yeni bir kültüre alışmanız için konulmuştur ve eve gelecek misafir host ailenin insiyatifindedir.
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı: Au pair olarak sigara, yasa dışı alkol ve uyuşturucu kullanmanız kesinlikle yasaktır. 21 yaşından büyükseniz yasa dışı olmayan alkol kullanımı yapabilirsiniz.
6 kredi ya da 72 saat ders: Au pair olarak, bir community college ya da üniversiteden 6 kredilik ya da 72 saatlik bir kursu tamamlamak zorunluluğunuz vardır. Bu kursun konusu İngilizce, Amerika ya da ilgi duyduğunuz bir alanla ilgili olabilir; örneğin, psikoloji, sanat, drama vb. Ek Bilgi: Krediler hakkında detaylı bilgi için: https://www.herkeserehberlik.com/6-kredilik-au-pair-dersleri
Tatillerin planlanması: Bir yıl içindeki iki haftalık tatil sürenizi host aileniz ile birlikte planlamak durumundasınız. İki haftanın açılımı; 10 iş günüdür. Eğer haftasonları çalışmayan bir au pair iseniz bu süre doğal olarak 14 güne çıkmaktadır.
Au pair toplantıları: Au pairler, her ay düzenli olarak yapıldığı iddia edilen bu toplantılara katılmak zorundadırlar. Onlara Türkiye’de iken verilen folio ya, her ay toplantı yapıldığına dair community counselor tarafından imza atılmalıdır. Bu toplantıların amacı; au pairi yoklamak, host aile ile olan ilişkilerini kontrol etmek, Amerikan tarzı bir etkinlik yapmak (bal kabağı oymak, müzeleri gezmek, buz pateni yapmak vb.) ve sosyalleşmektir.
Gece dışarı çıkmak: Eğer au pair gece dışarı çıkmak istiyor ve host ailenin belirlediği bir eve gelme saati (curfew) yoksa, au pair gönül rahatlığı ile dışarı çıkabilir. Fakat host ailenin bu konuda belirlediği bir kural varsa au pair bu kurala uymak zorundadır.
Aile etkinlikleri: Host ailenin yaptığı tüm aktivitelere ve gittikleri tatillere au pairlerin katılma zorunluluğu vardır (çalışma saatleri içinde). Fakat host aile bunu zorunlu tutmuyorsa au pair katılmak zorunda değildir. Sadece, au pair programının bir kültürel değişim programı olduğunu ve aile ile yapılan kültürel etkinliklerin kültürü öğrenme ve aile ile bağları geliştirme açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.
Psikolojik Danışman Özge Erden