•Düzenli ve yeterli bir uyku: İster 8 ister 7 saat olsun, mutlaka sizin için yeterli olacak miktarda uykuyu almalısınız. Bunun yanı sıra uykunuzun düzenli, yani belirli saatleri olması sizi daha üretken ve rahat kılacaktır. •Vücudu esnetmek: Uyandıktan sonra ve uyumadan önceki 5 dakikanızı esneme hareketlerine ayırmak sizi oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca gün içinde stresli ya da yorgun hissettiğiniz durumlarda da vücudunuzu esnetmek iyi bir dinlenme olanağı sağlayacaktır. •Yürümek: Kısa ya da uzun yürüyüşlere çıkmak kaslarınızı gevşetip zihninizi tazelemenize yardımcı olacaktır. Bu…
“Hazan Hüznü” diye de adlandırılan mevsimsel depresyon, her yıl aynı zamanda gelen kaygılanma, ilgisizlik, yorgunluk, memnuniyetsizlik, yalnız hissetme, çok uzun saatler boyunca uykusuz kalma ya da çok uyuma, değişken ruh hali, sosyal olarak kendini izole etmek, kilo almak, konsantrasyon eksikliği ve sürekli üzgün hissetme durumu olarak tanımlanmaktadır. Bu depresyon türü daha çok kuzey ülkelerinde görülmektedir. Fakat ülkemizde kış saati uygulanmadığı için güne güneşsiz başlamak, işe gitmek, enerjik ve dinç hissedememek, işten karanlıkta çıkmak, güneşi hiç görememek insanları oldukça zorlamakta ve…
Her şeyden önce, çocuk ile kim ilgileniyorsa önce kendisi sakin olmalı ve aşağıdaki basamakları takip etmelidir: Sakin Olun! Panik yapmanızı, sinirlenmenizi ya da kendinizi yetersiz hissetmenizi gerektirecek bir durum yok. Kendinizi sakin tutmak adına derin nefes alıp verin. Empati kurun. Siz de kaygılandığınızda aynı duyguları yaşıyorsunuz. Çocuğun kaygılarını küçümsemeyin. Onun sizin anlayışınıza ve desteğinize çok ihtiyacı var. Birazdan bahsedeceğimiz yöntemlerle çocuğun sakinleşmesine yardımcı olun. Sakinleştikten sonra onunla duygu ve düşünceleri hakkında sohbet edin. Onu anladığınızı, her koşulda onun yanında olduğunuzu…
İstemediğimiz durumlarla karşı karşıya geldiğimizde sinir sistemimizi strese maruz bırakmamak adına “hayır” diyebilmek ne kadar önemli ise “hayır” dendiğinde bundan anlayan insanlarla iletişim içinde olmak da aynı derecede önemlidir. Şimdi işin başına dönelim ve bir çocuk “hayır” diyebilme ve “hayır”dan anlama yeteneklerini nasıl kazanır, hep birlikte inceleyelim. “HAYIR” DİYEBİLMEK Basit bir soru: Bir insan neden “hayır” demek istediği halde “evet” demeyi tercih eder?: Kendine başkalarından daha az değer verdiği için (iyilik yapmayı abartmak) Değer verdiği kişiyi üzmemek/kaybetmemek için Karşısındaki kişiden/otoriteden…
Herkes, her an stres altında kalabilir! Bu stres kimi zaman kısa süreli olurken kimi zaman da bir insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek kadar uzun süreli olabilir. Ayrıca stresin hayatımızın bir parçası olduğunu ve bunu belirli aralıklarla yaşamanın doğal olduğunu kabullenmek gerekiyor. Önemli olan nokta ise stresin yoğunluğudur. İş yerimizde fazladan çalışmamızın karşılığını bulamamak, ailesel iletişim problemleri, ekonomik sıkıntılar, yalnız olmak, tamamlanmamış ve ertelenen bir iş gibi birçok alanda stres altında kalabiliriz. Bunun yoğunluğu arttıkça hem psikolojik hem de fiziksel olarak…